Daar zijn ze dan, de Chinezen, en ze brengen veel geld mee om een aandeel van 14% te kopen in de belangrijkste Vlaamse distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit, Eandis. Hoe is het zover kunnen komen? En wat zijn de gevolgen?

Lang geleden was er nog geen Europese Unie en elk land was min of meer verantwoordelijk voor zijn eigen energieproductie. De staat had toen nog veel geld en veel macht en was eigenaar van zeer veel zogeheten nutsbedrijven (telecom, elektriciteit, post). Nu zijn we aangekomen in 2016 en de staat heeft ondertussen al wat minder geld en ook wat minder macht (dit laatste is misschien niet zo slecht, maar ik laat het aan de lezer om hierover te oordelen). Nu zijn alle nutsbedrijven min of meer verkocht, maar er blijft wel nog een stukje over, de distributienetbedrijven. Er was wel nog een klein probleem, electrabel had nog een groot aandeel in deze bedrijven, en dat is niet zo’n ideale situatie, aangezien electrabel ook al producent en leverancier is in België. Dus moest Electrabel zijn deel verkopen, ter bevordering van de eerlijke concurrentie. Dat brengt een nieuw probleem met zich mee, wie wil er een aandeel in Eandis kopen? De gemeentes, de hoofdaandeelhouders, hebben jammer genoeg niet genoeg geld en dus moest men een andere kandidaat vinden. Gelukkig stond “state grid corporation of china” klaar met veel centjes (830 miljoen euro) om een aandeel in Eandis te bekomen.

“State Grid Corporation of China” is één van de grootste bedrijven ter wereld, met bijna twee miljoen werknemers. Sommigen vragen zich (al of niet terecht) af wat zo’n bedrijf komt zoeken in Vlaanderen. Is het niet vreemd dat zo’n cruciaal stuk infrastructuur (of toch 14% ervan) in handen komt van een Chinees megabedrijf? De tegenstanders van de deal stellen dat in tijden van lage rentes op de bank het misschien wel beter was geweest om de burger te laten investeren in deze interessante business. De mensen van Eandis echter hebben er het volste vertrouwen in , de Chinese investeerders zijn betrouwbaar en zullen zeer weinig inspraak hebben in de toekomst van het bedrijf.

Maar de kritiek groeit, het Chinese bedrijf heeft een niet zo proper verleden (werd al beschuldigd van boekhoudfraude door de Chinese overheid) en de Australische overheid heeft recent een samenwerking met State Grid afgewezen om veiligheidsredenen. Dus misschien is het blinde vertrouwen in deze investeerder niet helemaal terecht? Een uitgebreide motivatie voor deze keuze is naar mijns inziens toch wel op zijn plaats.

Op 3 oktober zullen de gemeenteraadsleden stemmen voor of tegen deze samenwerking met de Chinezen, het zal ongetwijfeld nog een interessant debat worden…

Bronnen:

http://www.demorgen.be/opinie/eandis-is-van-jou-en-mij-en-niet-van-de-chinezen-bf07c232/

http://www.tijd.be/nieuws/archief/Verzet_tegen_Chinese_deal_Eandis.9804070-1615.art?highlight=eandis

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-28/china-s-auditor-says-state-firms-falsified-revenue-and-profit