Het begint stilaan pijnlijk duidelijk te worden dat de vorige Vlaamse energieministers hun verantwoordelijkheid nooit hebben opgenomen. Ze hebben de hete aardappel stelselmatig doorgegeven aan de volgende, tot de schuldenberg te groot werd en men het niet meer kon negeren. Mevrouw Turtelboom werd dan maar opgeofferd om een einde te maken aan het gratis-beleid en ze heeft de gevolgen hiervan aan den lijve mogen ondervinden.

Uit recente cijfers van de Vlaamse energieregulator (VREG) blijkt dat voor een gezin met een doorsneeverbruik de factuur steeg van 628 euro in 2014 naar 807 euro in 2015, een toename van 28 procent. In maart 2016 steeg het bedrag zelfs tot 959 euro. Deze stijging is een gevolg van een combinatie van allerlei maatregelen, de BTW die terug wordt verhoogd tot 21%, de ‘Turteltaks’ en het afschaffen van de gratis stroom. Ook de distributietarieven zijn de voorbije maanden stelselmatig verhoogd.

Het is frappant om te zien hoe men jarenlang de kosten heeft kunnen doorschuiven en schulden heeft kunnen opstapelen. Ministers die in de voorbije jaren subsidies hebben uitgedeeld en de BTW op elektriciteit hebben verlaagd worden niet meer geviseerd. Degene die het probleem mogen oplossen worden bekritiseerd en vervangen. En de consument, die krijgt uiteindelijk toch, vroeg of laat, de rekenging gepresenteerd. Het enige wat u kan doen is investeren in energie-efficiëntie en zoeken naar de goedkoopste leverancier. De VREG heeft berekend dat een gemiddeld gezin tot 292 euro per jaar kon besparen door over te schakelen naar de goedkoopste leverancier. Waar wacht u nog op?

 

Bron: http://netto.tijd.be/energie/Energieprijs_omlaag_stroomfactuur_omhoog.9766134-4102.art