Zonnepanelen… waren die dekselse blinkende dingen niet verantwoordelijk voor de “turteltaks” en tal van burenruzies in het Vlaamse land? Verguisd en gehaat? En vervolgens volledig afgevoerd als duur en nutteloos na de invoering van het “prosumententarief”?

Het resultaat van al die heisa laat zich raden. Het aantal megawatt aan zonnepanelen dat in 2014 werd geïnstalleerd lag bedroevend laag, namelijk 39 MW. De tijden waren ooit anders, in de gouden jaren van de zonnepanelensubsidies, tussen 2007 en 2011, is de capaciteit in Vlaanderen toegenomen van 25 MW tot meer dan 1500 MW.  Op het piekmoment, in 2011, werd 822 MW aan zonnepanelen geïnstalleerd op 1 jaar tijd (2 maal Doel 1 qua capaciteit!). Maar, we weten nu wat hiervan de gevolgen zijn, na al die jaren komt de pijnlijke rekening op ons bord.

Ondanks dit minder fraaie verleden moeten we nu inzien dat zonnepanelen interessant , en vooral goedkoop, geworden zijn. De prijzen van PV-systemen zijn gezakt, van ongeveer € 4000 per kWp een paar jaar geleden tot  € 1400 vandaag en de elektriciteitsprijs is (oh ironie, dankzij de zonnepanelen uit het verleden) nu ook stuk hoger. Volgens een recent artikel in De Tijd kan een modaal gezin momenteel een kleine 3000 euro winst maken, na 20-25 jaar, als het een PV-systeem zou installeren. Onze nieuwe minister van energie, meneer Tommelein, heeft dit blijkbaar ook ingezien en zet nu massaal in op zonnepanelen in de hoop de kosten voor het halen van de hernieuwbare energiedoelstellingen te drukken. Al is het maar de vraag of deze oproep voldoende zal zijn om de gedumpte biomassa centrales te kunnen compenseren…  (zeer onwaarschijnlijk)

 

Bronnen:

http://www.vreg.be/sites/default/files/document/reports/marktrapport_2013_0.pdf

http://netto.tijd.be/energie/Zonnepanelen_brengt_dat_duizenden_euro_s_op.9763192-4102.art

http://netto.tijd.be/politiek_economie/belgie_wallonie/Leg_scholen_en_stadhuizen_vol_zonnepanelen.9763792-3138.art