De elektriciteitsfactuur van de modale Vlaming is op 1 jaar tijd 41% gestegen. Dit jammerlijke feit zat er aan te komen. Eerst moest de BTW verlaging die Johan VDL had ingevoerd teruggeschroefd worden. Daarna moest de gigantische put die de groene stroomcertificaten hebben achtergelaten opgevuld worden.  In 2012 heb ik samen met Prof Albrecht voorspeld dat de subsidies voor zonnepanelen de factuur zou doen stijgen met ongeveer 35 euro per jaar. Dat de factuur in 2015-2016 gestegen is met ongeveer 300 euro ligt onder andere aan het feit dat de subsidies voor andere technologieën zoals wind en biomassa ook moeten ingecalculeerd worden, en ook de distributietarieven zijn toegenomen. Het is dus niet fair om alle problemen toe te wijzen aan alleen de zonnepanelen.

Maar is er ook een keerzijde aan de medaille. Deze stijging van de elektriciteitsprijzen heeft gezorgd voor een sterke toename van het energiebewustzijn. De hoge facturen zet de Vlaming aan om zijn leverancier eens goed onder de loep te nemen.  En dat is zeker de moeite waard. Het prijsvoordeel dat gezinnen met een gemiddeld verbruik konden doen op 1 september 2016 door het goedkoopste energiecontract te kiezen bedroeg 94 euro voor elektriciteit en 155 euro voor aardgas. Voor kleine bedrijven liep dit zelfs op tot respectievelijk 726 en 692 euro. Veranderen van leverancier is bovendien helemaal gratis en binnen 1 maand is alles geregeld.

Dus, waar wacht u nog op? Verwissel snel naar de goedkoopste leverancier, de mannen en vrouwen van ENBRO zullen u graag helpen

Bronnen:

http://www.itinerainstitute.org/sites/default/files/articles/pdf/20121213zonnepanelennl.pdf

http://netto.tijd.be/energie/Bespaar_op_uw_stroomfactuur_met_een_lucratieve_leverancierswissel.9829224-4102.art

http://www.vreg.be/sites/default/files/document/persbericht_marktmonitor_2016.pdf