Frankrijk heeft een nieuwe president, die bekend staat om zijn pro-Europese en optimistische agenda. Maar, wat met het energiebeleid? Het is algemeen geweten dat onze zuiderburen sterk afhankelijk zijn van hun kerncentrales… maar iets minder bekend is dat deze ook reeds enkele decennia aan het draaien zijn, zodat een plan voor het uitfaseren van deze centrales zich opdringt. De nieuwe regering heeft als ambitie om het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsmix te doen afnemen van 75% tot 50% tegen 2025. Een ambitieuze doelstelling!

Als men deze doelstelling effectief nastreeft dan zal dit een grote impact hebben op de buurlanden van Frankrijk, en dus ook op België. Frankrijk is namelijk een netto-exporteur van elektriciteit, wat erop neerkomt dat andere landen vaak Franse kern-elektriciteit importeren. Bovendien zullen zowel België (6 GW) als Duitsland (11 GW) in de komende jaren hun kerncentrales sluiten. Ook een groot aantal steenkoolcentrales in Duitsland en Frankrijk staan op de lijst van te schrappen centrales.

Het is duidelijk dat het sluiten van centrales op dit moment op veel politieke agenda’s staat, maar hoe zullen deze dan vervangen worden? Hierover zijn de meesten minder duidelijk, maar één ding is zeker, als we alleen maar dingen sluiten, en niks vervagen, dan zal het moeilijk worden om al die elektrische wagens op te laden…