Met al die problemen in het lokale energiebeleid en de heisa rond Eandis zou een mens bijna vergeten dat er in het buitenland ook nog opmerkelijke dingen gebeuren. Want, het is niet alleen bij ons dat “de chinezen komen”. Op enkele kilometers van hier, aan de overkant van het kanaal, heeft de nieuwe Britse eerste minister mevrouw May een belangrijke knoop doorgehakt.
In het Zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk ligt Hinkley Point. Deze doorgaans rustige streek is wereldnieuws geworden (behalve in België natuurlijk) omdat het een cruciale rol speelt in het geopolitieke energiebeleid van Groot Brittannië. Hier staat reeds geruime tijd een kerncentrale van het Franse mega-energiebedrijf: Électricité de France, beter bekend als EDF. En, als alles goed gaat zal hier binnenkort (lees binnen 15 jaar) een fonkelnieuwe centrale bijkomen met de meest recente hoogstaande nucleaire spitstechnologie. Het enige nadeel van deze nieuwe centrale, die volgens de voorstanders cruciaal is voor de toekomstige energievoorziening in het land, is dat ze ongelofelijk veel geld kost. De kosten voor deze mastodont van 1650 MW (ongeveer 4 keer meer dan Doel 1 – 433 MW) lopen op tot 24 miljard dollar, alleen al voor de bouw van de centrale. En, opvallend, 8 miljard dollar komt van China General Nuclear Power Corporation (CGN).
Deze Frans-Chinese kerncentrale heeft wel wat wenkbrauwen doen fronsen bij onze Britse overburen. Therese May had ook haar twijfels over dit project, maar na een goed onderhoud met de Chinese vrienden waren alle plooien weer gladgestreken. Midden september heeft Mevr. May dan finaal de goedkeuring gegeven voor dit megaproject. Zo ziet u maar, het is niet alleen in Vlaanderen dat er een grote heisa is rond de investeringen van China in cruciale energie-infrastructuur.

Bron: http://uk.reuters.com/article/uk-britain-nuclear-hinkley-idUKKCN11K1QB