De Levelized Cost of Energy ontleed

01/06/2023
Terug naar het overzicht
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Energie laat zich niet zo makkelijk in één of twee woorden omvatten, het is een complex verhaal. Het is belangrijk om appelen met appelen te vergelijken en de juiste conclusies te trekken. Als je geen expert bent in de materie, is het niet eenvoudig om de berekeningen te begrijpen die gepaard gaan met het bepalen of een installatie al dan niet rendabel is. Gelukkig zijn we hier om je een handje te helpen.

 Vandaag hebben we het over de Levelized Cost of Energy (LCOE): een cijfer dat de reële energiekosten in kaart brengt, zodat het vergelijken van verschillende energie-installaties duidelijker wordt.

 

Wat is de Levelized Cost of Energy?

Levelized Cost of Energy, of afgekort LCOE, is een getal dat wordt gebruikt om de gemiddelde kosten te meten van het opwekken van één kilowattuur (kWh) elektriciteit gedurende de levensduur van een energieopwekkend systeem zoals zonnepanelen. Om dat getal te berekenen wordt rekening gehouden met de totale investering, inclusief installatie, exploitatie, onderhoud en brandstof.

Omdat de LCOE alle kosten in verhouding tot de geproduceerde energie in één getal samenvat, is het een zeer eenvoudige en makkelijk te begrijpen manier om verschillende energieproductiesystemen te vergelijken. Op die manier kan je snel bepalen of de installatie de investering waard is.

De LCOE kan je makkelijk gieten in een formule:

LCOE = Totale kost over levensduur / Totaal opgewerkte energie over levensduur

We maken het graag concreet met een rekenvoorbeeld

Stel – een productiebedrijf gelegen in Vlaanderen wil voluit gaan voor groene energie en investeert in 120 zonnepanelen op het dak van hun bedrijf. Goede keuze!

Volg even mee:

  • Totale capaciteit: 47.400 Wp (120 panelen * 395 Wp)

  • Geschatte jaarlijkse productie: omreken Wp naar kWh: 47.400 Wp * 0,9 = 42.660 kWh

Wattpiek slaat op de maximale hoeveelheid stroom die een individueel zonnepaneel kan opwekken onder perfecte weersomstandigheden. Dan denken we bijvoorbeeld aan lichtsterkte, temperatuur, oriëntatie, etc.. Om deze opbrengst naar kWh om te zetten dienen we factor 0,9 toe te passen voor Nederland en België. De opbrengst ligt hier immers lager door bewolking, lage zon, geen perfecte zuidoriëntatie, etc.. Algemeen kan je dus stellen dat een zonnepaneel in Nederland of België 90% van zijn totale capaciteit opwekt.

  • Investering: 65.000 €

  • Onderhoudskosten: 650 € / jaar (1% van de initiële investering)

  • Levensduur: 25 jaar

Over een periode van 25 jaar zal de totale kWh-productie van de installatie zijn:

  • 42.660 kWh / jaar * 25 jaar: 1.066.500 kWh

De totale kosten, rekening houdend met de initiële investerings- en onderhoudskosten zijn:

  • 65.000 € + (650 €/jaar * 25) = 81.250 €

De LCOE van dit project is dus 0,076 € / kWh (81.250 / 1.066.500) of 76 € per MWh.

Dit betekent dus dat het 0,076 € kost om 1 kWh zonne-energie te produceren.


Dit is echter niet het totaalverhaal

De huidige elektriciteitsprijs staat momenteel op 0,10 € / kWh. Dit betekent dat je 0,10 € / kWh ontvangt als je energie in het net injecteert dankzij je zonnepanelen. Als je daar dan de LCOE van aftrekt betekent het dat je 0,024€ winst maakt per opgewekt kWh. Als je stroom afneemt van het net dan betaal je op dit moment zo’n 0,27 € / kWh (hier zitten netkosten en heffingen in vervat). Als we dan de rekensom maken, dan maak je maar liefst 0,194 € / kWh winst (0,27 – 0,076) als je voor zonnepanelen kiest. Je zal altijd besparen. Wat je ook doet.

LCOE van zonnepanelen 

De Levelized Cost of Electricity wordt ook vaak gebruikt om te bepalen of zonnepanelen de investering waard zijn. Aan de hand van dit cijfer kan je bepalen of het aankopen van zonnepanelen rendabeler is dan een alternatief. Het helpt je ook om het financiële rendement van verschillende zonnepaneleninstallaties te vergelijken.

Waarom is de LCOE belangrijk?

Hoewel de LCOE al lange tijd wordt gebruikt door installateurs, ingenieurs en bedrijven, wordt dit referentiegetal de laatste jaren ook steeds vaker gebruikt door het brede publiek. Door de stijging van de kosten van traditionele energie en de toegenomen toegankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, zijn we ons allen meer bewust van de manier waarop we energie verbruiken en produceren.

Subsidies bepaald door LCOE 

Ook de overheid maakt gretig gebruik van de LCOE. Veel beleidsmakers gebruiken deze waarde om energieproductiesystemen te vergelijken en zo te beslissen of ze er al dan niet subsidies willen voor toekennen. De lage LCOE van zonne-energie is de voornaamste factor in het energiebeleid van overheden, daardoor bieden ze subsidies aan om deze vorm van energie te promoten.

Een niet-allesomvattend getal 

Belangrijk om te onthouden: hoewel de LCOE een zeer goede factor is om de rendabiliteit van een installatie te bepalen, houdt ze niet met alles rekening. Denk bijvoorbeeld aan volgende voorbeelden: wil je bijvoorbeeld compleet onafhankelijk worden van het net en denk je aan een microgrid op zonne-energie? Dan zal de LCOE van die installatie hoger liggen dan een doorsnee zonnepaneleninstallatie, maar ze zal je wel bieden wat je wilt. Ga dus zeker ook goed na wat je voorkeur geniet. Ga daarbij niet enkel af op de LCOE, maar ook op waar jij voor wil kiezen op lange termijn.

Advies over de juiste installatie? 

Benieuwd hoeveel de LCOE van je huidige, of toekomstige installatie bedraagt? Laat je bijstaan door onze energie-experten en kies zo voor de meest rendabele energievoorziening.



Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal
Enbro België NV

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)9 394 394 0

info@enbro.com

Gridlink
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Iedereen het
juiste energietarief

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Duurzame energieoplossingen

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Ultrasnel elektrisch laden