Capaciteitstarief: aangepaste netwerkkosten voor bedrijven

24/03/2023
Terug naar het overzicht
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Iets later dan initieel verwacht voerde energieregulator VREG het capaciteitstarief in. Sinds 1 januari 2023 is de manier waarop de netwerkkosten van bedrijven berekend worden veranderd. De nieuwe prijs voor uw vaste kosten wordt dan gebaseerd op de netcapaciteit die u gebruikt. Waarom? Om overbelasting van het elektriciteitsnet te vermijden.

 

Wat is het capaciteitstarief?

Aan de prijs die u betaalt voor energie wordt niet gesleuteld. Wel zal het tarief dat u nu betaalt voor uw vaste kosten of netkosten op een andere manier bepaald worden. Dat heet het capaciteitstarief. Als we het hebben over vaste kosten bedoelen we de kosten voor de aanleg, exploitatie en onderhoud van het elektriciteitsnet. Dat bedrag betaalt u aan uw energieleverancier, die het op zijn beurt aan de netbeheerder betaalt.

Die vaste kosten of netkosten waren vroeger voor iedereen gelijk, maar zullen nu afhankelijk zijn van uw piekverbruik. Dit is het moment waarop u de meeste elektriciteit tegelijk verbruikt en dus het elektriciteitsnet het meeste belast.

 

Waarom wordt het capaciteitstarief ingevoerd?

Dit tarief werd ingevoerd door energieregulator VREG om mensen bewust te maken van hun verbruik én om het elektriciteitsnet zo min mogelijk te belasten. Ze doen dat omdat meer en meer bedrijven overschakelen naar elektriciteit als alternatief voor vervuilende energiebronnen. Extra elektrisch transport en verwarming op het net monden uit in een intensiever gebruik ervan.

 

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

Er zijn drie belangrijke factoren die een rol spelen bij de berekening van uw persoonlijke capaciteitstarief:

  • Toegangsvermogen: Vooraf legt u het vermogen van uw bedrijf vast waarvan u verwacht dat u het niet zal overschrijden.

  • Maandelijkse piek: Dit is de hoogst gemeten kwartierpiek van de factureringsmaand.

  • Overschrijdingstarief: Indien uw maandelijkse piek toch hoger ligt dan het vooraf vastgelegde vermogen zal u een meerkost betalen.

Wat is de impact voor uw bedrijf?

De impact verschilt van bedrijf tot bedrijf. Hoe minder variatie in uw verbruik, hoe kleiner die impact zal zijn. Heeft u toch een zeer variabel afnameprofiel, dan kan dat resulteren in hogere netkosten. Uiteraard is er een maximumtarief van kracht, en kan er naar oplossingen gezocht worden om dat variabel profiel zo stabiel mogelijk te maken.

 

Beschikt u over zonnepanelen?

Dan verbruikt u best onmiddellijk de energie die u opwekt. Zo kunt u dat capaciteitstarief de kop indrukken, want u bent onafhankelijk van het net doordat u uw eigen opgewekte energie verbruikt. Batterijen kunnen helpen om het piekverbruik op te vangen op het moment dat de zon niet schijnt, zoals ’s nachts op de productieafdeling.

Nog geen zonnepanelen?

Dan is dit het uitgelezen moment om er toch in te investeren. Zonnepanelen zijn namelijk een uitstekende manier om uw energiefactuur binnen de perken te houden. Als uw energiemakelaar en -adviseur kunnen we u begeleiden bij de aankoop van zonnepanelen.

 

Nog vragen of graag advies over uw verbruiksprofiel?

Ontdek alles over het capaciteitstarief op de Mijn Fluvius app. Of neem contact op met ENBRO, wij gidsen u graag door het veranderlijke energielandschap.Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal
Enbro België NV

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)9 394 394 0

info@enbro.com

Gridlink
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Iedereen het
juiste energietarief

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Duurzame energieoplossingen

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Ultrasnel elektrisch laden