Gridlink zet ambitieuze groei voort met Sparki, marktleider in ultrasnelladen in België

20/03/2024
Terug naar het overzicht
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Gridlink is de holding boven de succesvolle merken Enbro, Gaele en Earth, waarmee de internationale groep uit Zuid-West-Vlaanderen sinds 2013 energieadvies en -oplossingen aanbiedt voor particulieren, KMO, industrie en overheden. De groep is vandaag actief in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk & Polen. Die oplossingen variëren van het ontzorgen van de energie-aankoop tot de installatie van zonnepanelen, laadpalen en batterijen. Gridlink neemt nu ook een meerderheidsparticipatie in Sparki, de snelst groeiende uitbater van ultrasnelladers in ons land.

 

Sparki heeft vandaag 180 ultrasnelle oplaadpunten en breidt week na week verder uit. De ambitie is om eind dit jaar al een kleine 600 oplaadpunten geïnstalleerd te hebben over gans België. Zo positioneert het zich als een duidelijke leider.

 

Gridlink kondigt trots de overname aan van Sparki, installateur en uitbater van snelladers, met de steun van SFPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij). Deze strategische overname markeert een cruciale stap in de steile groei van Gridlink en verstevigt zo zijn positie als één van de gangmakers binnen het Europese energielandschap.

 

De overname van Sparki vormt een perfecte aanvulling binnen het aanbod van Gridlink. Laadpalen waren al één van de groeipijlers binnen de groep, maar door hoogtechnologische snelladers aan het gamma toe te voegen biedt Gridlink eens te meer een 360° oplossing voor elk energievraagstuk.

 

Stijn Rigolle & Luc Demeyere, co-CEO’s van Gridlink, leggen uit: "Deze overname is een belangrijke mijlpaal voor Gridlink en duidt op een groot vertrouwen vanuit SFPIM. Het is een grote stap en we zien Sparki als een waardevolle aanvulling op onze ambities. Als Belgisch bedrijf zijn we vastbesloten om de verdere uitrol van ultrasnellaadstations op toplocaties te realiseren. Dit is cruciaal om te voldoen aan de exponentiële groei van elektrische voertuigen en om te beantwoorden aan de ambitieuze doelen van Vlaanderen en Europa om het netwerk van ultrasnellaadstations zo snel mogelijk uit te breiden met innovatieve én betrouwbare laadinfrastructuur. We zijn ervan overtuigd dat we met de overname van een sterke speler als Sparki die doelen zullen waarmaken."

 

Deze strategische zet kadert perfect in de doelstellingen van de European Green Deal 2026, binnen "Recharging infrastructure for cars and vans". Deze Europese wetgeving stelt dat tegen 2026 snellaadstations van minimum 150 kWh elke 60 km terug te moeten vinden zijn langs Europese wegen. Gridlink is vastbesloten een pioniersrol op te nemen in het ondersteunen van de energietransitie en het verder ontwikkelen van een dicht netwerk van ultrasnellaadstations op A-locaties.

 

Het aandeel elektrische voertuigen zal exponentieel stijgen in de komende jaren, dat vraagt om kwalitatieve laadstations en een verdere uitrol daarvan. Ultrasnelladers van Sparki kunnen bijvoorbeeld tot 720 kWh laden, een Europees record. Deze worden vandaag al geplaatst. Zo bouwen Gridlink en Sparki aan de toekomst en de democratisering van duurzame mobiliteit.

 

Peter Buyckx, de nieuwe CEO van Sparki sinds 1 december, licht verder toe: "De slagkracht van Gridlink en de steun van SFPIM stellen ons in staat om onze ambities verder uit te rollen. Onze USP’s, zoals ultrasnellaadstations vanaf 300 kWh op toplocaties, onze toptechnologie en betrouwbare infrastructuur, maken ons een leider in de sector. Onze ambitie is om tegen 2025 meer dan 1200 laadstations op 300 locaties in België te realiseren. Sparki is dé trendsetter in ultrasnelladers tot 720 kWh, als eerste in Europa. Zo richten we onze blik op de toekomst voor de elektrische voertuigen van morgen."

 

Gridlink en SFPIM sloegen de handen in elkaar om Sparki in te lijven. Leon Cappaert Investment Manager van SFPIM legt uit waarom: "SFPIM erkent het belang van duurzame mobiliteit en ondersteunt vol overtuiging de energietransitie. Gridlink is één van de spilbedrijven in ons investeringsbeleid rond energie. De meerwaarde van de inbreng van Sparki in Gridlink ligt voor de hand. Naast heel wat shared services zal de inkoopbegeleiding van de nodige energie via Enbro en de mogelijke link met solar van Earth een onmiddellijk positief effect hebben.”Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal
Enbro België NV

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)9 394 394 0

info@enbro.com

Gridlink
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Iedereen het
juiste energietarief

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Duurzame energieoplossingen

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Ultrasnel elektrisch laden