Nieuwe nettarieven resulteren in een verhoogde energierekening

29/11/2023
Terug naar het overzicht
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Federale energieregulator CREG heeft de nieuwe transmissietarieven van hoogspanningsbeheerder Elia goedgekeurd voor de periode 2024-2027. Deze tarieven zullen de komende jaren gemiddeld met 77% stijgen, wat automatisch leidt tot een hogere energierekening. Maar waarom stijgen deze tarieven en hoe kan je je het best voorbereiden?  

Waarom stijgen de nettarieven?

  De groei van elektrificatie in onze maatschappij, met een toenemend aantal warmtepompen en elektrische auto's, vraagt om een versterkt hoogspanningsnet. Elia plant ambitieuze investeringen om dit net te versterken, wat leidt tot een verwachte stijging van de nettarieven met gemiddeld 77% vanaf 2024. De tarieven lijken in 2024 nog stabiel te blijven in vergelijking met de huidige tarieven, echter wordt er voorspeld dat ze aanzienlijk zullen toenemen vanaf 2025.  

Hoe kan je je voorbereiden op deze verwachte prijsstijgingen?

   

Schakel een energiemakelaar in

  Hoewel de nettarieven vastliggen, kan je nog steeds besparen op je totale energiekosten. Een energiemakelaar, zoals Enbro, zal je aan het juiste energiecontract helpen. Door de juiste prijs voor elektriciteit en gas te kiezen op basis van jouw verbruik, bespaar je en minimaliseer je de impact van de stijgende nettarieven.  

Kies voor zonnepanelen

  De meest effectieve manier om energiekosten te verlagen en minder afhankelijk te worden van energieleveranciers en het elektriciteitsnet is door te investeren in zonnepanelen. Hiermee genereer je je eigen elektriciteit en minimaliseer je direct de nettarieven, aangezien je jouw zelf opgewekte energie direct verbruikt.  

Optimaliseer je energieverbruik

  Het capaciteitstarief vormt gemiddeld 14% van je energiefactuur. Probeer dit te beperken door je energieverbruik over de dag te spreiden, vooral als je zonnepanelen hebt. Zo kan je de overdag opgewekte energie direct gebruiken. Handige tip – je kan de startfunctie van je apparaten gebruiken om je zelfconsumptie overdag te verhogen.  

Conclusie?

  Anticipeer op de verwachte stijging van de nettarieven door nu te investeren in zonnepanelen en professioneel advies in te winnen bij een gespecialiseerde energiemakelaar zoals Enbro. Zo kan je de impact van de tariefstijging minimaliseren en tegelijkertijd je totale energiekosten verlagen.Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal
Enbro België NV

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)9 394 394 0

info@enbro.com

Gridlink
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Iedereen het
juiste energietarief

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Duurzame energieoplossingen

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Ultrasnel elektrisch laden