Waarom zijn zonnepanelen in 2024 nog steeds een uitstekende investering?

15/03/2024
Terug naar het overzicht
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

De energiecrisis deed de vraag naar zonnepanelen aanzienlijk stijgen. Particulieren en bedrijven zochten wanhopig naar een manier om hun elektriciteitsfactuur te doen dalen. Dat zorgde voor een storm aan aanvragen bij installateurs van zonnepanelen. Met het wegvallen van de Vlaamse premies eind 2023, en de tegelijkertijd dalende energieprijzen, lijkt de vraag naar zonnepanelen te slinken. Maar wat maakt ze dan nog steeds interessant? Waarom zou je ondanks die dalende energieprijzen en het gebrek aan premies toch nog moeten investeren in zonnepanelen?

Momenteel 20-25% goedkoper

Het wegvallen van de Vlaamse subsidies op zonnepanelen liet vermoeden dat de vraag naar zonnepanelen zou dalen, en dat was een terechte assumptie. Luc Demeyere, CEO van de energiemakelaar Enbro en zonnepanelenspecialist Earth, voegt daar nog aan toe: ‘De daling van de vraag viel samen met de daling van de energieprijzen.’ De combinatie daarvan maakt dat zonnepanelen momenteel 20 tot 25% goedkoper geworden zijn.

 

Voor een installatie van 16 zonnepanelen van elk 430 Wp betaal je momenteel 8.256 euro, terwijl je dat vorig jaar 10.664 euro kostte. ‘We denken dat de prijzen nu op een dieptepunt zitten’, zegt Demeyere.

 

Korte terugverdient blijft

De hogere energieprijzen verkortten de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen aanzienlijk. Wie vorig jaar koos voor een dak met 11 panelen verdient ze na 5,7 jaar terug. Ging je voor 22 zonnepanelen, dan verdien je je investering terug na gemiddeld 5,2 jaar. Maar na die terugverdienperiode blijft de persoon met 11 zonnepanelen achter met een installatie van 4.000 kWh, en die met 22 panelen met een capaciteit om 8.000 kWh per jaar op te wekken.

 

Bij het gezin met 22 panelen op het dak is er sprake van overproductie, tenzij zij in staat zijn om een elektrische wagen aan te sluiten en een warmtepomp te installeren. Zo moeten ze minder elektriciteit afnemen van het net. Een toekomstgerichte beslissing dus. Dat ligt anders bij het gezin met 11 panelen. Willen ze wel hun elektrische wagen opladen thuis, zullen zij wél nog moeten afnemen van het net, wat hen duur kan komen te staan.

 

Goedkoper dan afnemen van het elektriciteitsnet

Stroom afnemen van het net wil je vermijden, want dat laat je energiefactuur oplopen. Volgens een simulatie van Enbro/Earth is de elektriciteit die zonnepanelen produceren nog nooit zo goedkoop geweest dankzij de dalende prijzen. Ze berekenden de Levelized Cost of Electricity (LCoE), de gemiddelde kostprijs van de elektriciteit die zonnepanelen opwekken gedurende de volledige gebruiksperiode (25 jaar). Vorig jaar bedroeg die LCoE 0,121 euro per kWh, terwijl dat vandaag nog maar 0,094 euro per kWh is. Een pak goedkoper dan stroom afnemen van het net, waar je 0,29 euro betaalt voor 1 kWh. 2,5 keer zo duur dus.

 

Zoveel mogelijk zelfconsumptie

Door dat grote prijsverschil tussen de stroom die je van het elektriciteitsnet haalt en de zelf opgewekte stroom, is het aangewezen om de geproduceerde elektriciteit van je zonnepanelen zoveel mogelijk zelf te verbruiken, op het moment dat ze geproduceerd wordt. Dat is de voordeligste optie, maar niet altijd evident. De uren waarop de meeste stroom gegenereerd wordt, zijn niet de uren waarop de meeste elektriciteit verbruikt wordt. Een gezin verbruikt gemiddeld zo’n 30 procent van hun eigen opgewekte energie. 70 procent vertrekt dus naar het net, tegen het zogenaamde injectietarief. Het zelfverbruik kan worden opgekrikt, bijvoorbeeld door toestellen te laten functioneren als de zonnepanelen energie opwekken of door de elektrische wagen op te laden tijdens de zonne-uren.

 

Thuisbatterij voor ultiem zelfverbruik

Een veel efficiëntere manier om je zelf gegenereerde energie te gebruiken, is een thuisbatterij. Sinds de introductie van het capaciteitstarief is een thuisbatterij interessanter geworden. Dit tarief berekent 80 procent van de netkosten op basis van het piekverbruik en de overige 20 procent op basis van het verbruiksvolume. Veel toestellen tegelijk gebruiken veroorzaakt pieken op het elektriciteitsnet. Als je op zo'n ogenblik stroom van je zonnepanelen gebruikt die je in een batterij hebt opgeslagen, kan je die pieken aftoppen. 

 

Benut het volle potentieel van je dak

Anno 2024 heeft de zonne-energietechnologie zich verder ontwikkeld, met efficiëntere panelen en lagere installatiekosten, wat ook de investeringswaarde verhoogt. Hou daarbij ook rekening met de korte terugverdientijd en de lage LCoE, en het is duidelijk dat je beter het volledige potentieel van je dak benut, ook al betekent dat momenteel een overproductie. Met het oog op de toekomst, die elektrisch is, loont het om je dak vol zonnepanelen te leggen.

 

Kopen of huren

Zonnepanelen kan je kopen, maar ook huren. Door voor huren te kiezen, geniet je van een constante elektriciteitsprijs over een periode van 20 jaar, zonder zelf te moeten investeren. Dit betekent dat deze vaste elektriciteitsprijs niet onderhevig is aan prijsschommelingen op de energiemarkt, wat er ook gebeurt.

 

Conclusie?

Zonnepanelen zijn interessanter dan ooit. Earth, leverancier en installateur van zonnepanelen en batterijen, helpt je om te besparen dankzij duurzame energie als zonnepanelen en thuisbatterijen. Als voorkeurspartner van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) en voor 30% in handen van de Federale Investerings- en Participatiemaatschappij (FPIM), stellen ze een zonnepaneleninstallatie voor op maat van je huidige én toekomstige energiebehoefte.



Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal
Enbro België NV

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)9 394 394 0

info@enbro.com

Gridlink
Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Iedereen het
juiste energietarief

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Duurzame energieoplossingen

Enbro - Iedereen de  juiste energiedeal

Ultrasnel elektrisch laden